Romy van Dongen Fruittela en polymeren

Fruitella’s en polymeren

In 2017 schreef ik een gedicht voor de poëziewedstrijd van het Noord Brabants Museum in ‘s-Hertogenbosch. Ik schreef dit gedicht bij de mooie expositie van Claire Morgan; The Sound of Silence. Claire Morgan is een internationale kunstenares en beeldhouwer en voor mijn gedicht liet ik me inspireren door haar kunstwerk The Colossus. In haar werk gebruikt en herbruikt ze allerlei soorten materialen, waaronder plantenzaden, vliegen en stukjes plastic. Uiteindelijk won ik zelfs de tweede prijs met mijn gedicht Polymeren.

Polymeren

Daar vloog plots de spaceshuttle met toeristen langs

Mercurius, Venus tot Mars, de zon en

mensen maakten selfies met planeten

wel drie astronomische eenheden lang

De gids at fruitella’s  en zeurde dat mensen

hun afval niet mochten laten zweven

alles

voor eigen veiligheid

Hij vertelde over mannen op manen en

daar was dan opeens weer een grote

magisch gekleurde bal

De mensen keken vol bewondering

‘Dit,’ sprak de gids, ‘ is Aarde. Maar

wij kunnen er niet leven. Je hebt daar

alleen nog maar wat afval en enkel polymeren.’

Hier sta ik in het museum vlakbij het kunstwerk waar ik mijn gedicht over schreef