Romy van Dongen Afstudeer Blog Analyze Your Future

Welkom op BLOG Analyze Your Future

‘Chemische productinnovatie, dat is de naam van de opleiding die ik nu al 4 jaar met veel plezier volg. Ik ben gespecialiseerd in de analytische chemie, de organische chemie en de polymeerchemie. Als ik mensen daar te enthousiast over vertel zijn ze meestal al snel afgehaakt.’ Want polymeren, wat een ingewikkeld woord is dat. En plastic… dat is vooral heel slecht. Al die flesjes op straat en het afval wat mensen zomaar roekeloos weggooien. Daar moet iets aan veranderen!’

Ik ben het er inderdaad mee eens dat er iets moet veranderen. Maar ligt de oplossing bij mij als wetenschapper? Of bij de bedrijven waar ik later kan gaan werken? Of vind ik misschien in mijn dagelijks leven de oplossing? Om het probleem rondom het wegwerpplastic op te lossen hebben we iedereen nodig. Niet alleen de wetenschappers, de bedrijven of de politiek. Wij bouwen een netwerk waardoor we samen het verschil kunnen maken.

En daarnaast hebben we het ooit al een keer meegemaakt. De plastic soep. Lang geleden, hoe lang weten we niet, want de getallen waren nog niet uitgevonden, stonden er miljoenen bomen op deze aarde.’’ Deze bomen bestonden uit lignine (een polymeer), maar de schimmels die de lignine konden afbreken bestonden nog niet. Toen de schimmels aan land kwamen, werd het lignine afgebroken.

Naar dit principe ga ik tijdens mijn afstudeerstage onderzoek doen. Het principe uit die tijd kunnen we namelijk ook toepassen op de polymeren van nu. Ons plastic.

Ga met ons mee op reis info@analyzeyourfuture.nl